Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

15. nedelja trudnoće

Iako su mi oči još čvrsto zatvorene, postale su osetljive na svetlo. Ako, na primer, osvetliš stomak blicom fotoaparata, ja ću okrenuti glavu.

15. nedelja trudnoće

Moje oči su sada osetljive na svetlo

Draga mama, ako si prema službenom načinu računanja u 15. nedelji  trudnoće, ja sam sada beba stara 13 nedelja. Već sam velika otprilike kao jabuka, s dužinom tela od temena do trtice između 10 i 11 centimetara i težinom od približno 70 grama. Posteljica je do kraja razvijena i preuzela je ulogu proizvodnje hormona, a ja u njoj već uveliko vežbam disanje, iako sav kiseonik još uvek dobijam iz krvi, kroz pupčanu vrpcu. "Udišući" i "izdišući" amnionsku tečnost podstičem razvoj pluća.

Iako su mi oči još čvrsto zatvorene, postale su osetljive na svetlo. Ako, na primer, osvetliš stomak blicom fotoaparata, ja ću okrenuti glavu. Na jeziku su mi već razvijeni pupoljci za ukus, iako još uvek nemam šta da okusim, osim možda naznaka ukusa hrane koju ti jedeš, a koji uspeju prodreti kroz posteljicu.

Želiš li znati pol?

Uz pomoć ultrazvuka mogla bi saznati nosiš li devojčicu ili dečaka. Ako želiš da te  iznenadim na porođaju, upozori ginekologa na to, kako mu ova informacija ne bi slučajno prerano "izletela".

Ako si pak nestrpljiva da saznaš, nemoj biti razočarana ako se to još ne dogodi, jer ja mogu biti u takvom položaju da mi se polni organi ne vide dovoljno jasno. Takođe imaj na umu da ultrazvučni pregled ne pruža sto posto pouzdanu informaciju o polu.

Ja rastem i ti si sve teža

Mama, ti si dosad verovatno dobila barem dva kilograma, ali ne brini i ako si dobila manje, jer tek sledi razdoblje većeg dobijanja na težini, i mog i tvog. Do kraja trudnoće većina žena dobije oko 12 kilograma, ali normalnim se smatra i veći ili manji dobitak, zavisno od indeksa telesne mase na početku trudnoće.

Neki od simptoma iz prvog tromesečja su nestali, a umesto njih će te možda iznenaditi neki novi. Jedan od neočekivanih simptoma trudnoće je začepljen nos. Za to postoji i službeni naziv – trudnički rinitis, a nastaje zbog uticaja hormonalnih promena i pojačane cirkulacije na sluznicu nosa. Zbog povećanog volumena krvi i širenja krvnih sudova u nosu neke trudnice dožive i blaže krvarenje iz nosa.