Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

9. nedelja trudnoće

Moji mali prsti se izdužuju, a na njihovim zadebljanim vrhovima razviće se jagodice sa mojim jedinstvenim otiscima prstiju.

9. nedelja trudnoće

Od oduševljenja do panike

Još uvek ne izgledaš trudno, ali ti se struk barem malo proširio i tvoju trudnoću verovatno već jako dobro osećaš. Jutarnje mučnine i drugi telesni simptomi sada su u punom zamahu, a ništa manje intenzivne nisu ni emocionalne promene.

U devetoj nedelji trudnoće moj repić iz faze embriona potpuno je nestao. Velika sam kao bobica grožđa, to jest od vrha glave do trtice dugačka više od dva centimetra i sve više podsećam na čoveka. Glava, koja mi je sada velika gotovo kao pola tela, nagnuta je prema grudima. Moji mali prsti se izdužuju, a na njihovim zadebljanim vrhovima razviće se jagodice sa mojim jedinstvenim otiscima prstiju.

Moje srce već ima sve četiri komore, počeli su da mi se formiraju i srčani zalisci, kao i prvi zubi. Oči su mi već razvijene, ali prekrivene kapcima i prvi put ću ih otvoriti oko 27. nedelje trudnoće. Sve su mi bolje definisane i uši, usta i nos.

Počinje razvoj polnih organa

Ove nedelje kod mene počinju da se oblikuju spoljašnji polni organi, ali tek će se za, otprilike, dva meseca na ultrazvuku videti da li sam devojčica ili dečak. Sada imam sve vitalne organe i delove tela, koji će se u sledećim mesecima usavršavati. Uskoro ću takođe početi i intenzivno da dobijam na težini.

Draga mama, kod tebe su u ovom razdoblju moguće promene raspoloženja- od oduševljenja do panike zbog predstojeće roditeljske uloge. Kod većine mama te promene su najizraženije između šeste i desete nedelje trudnoće, smiruju se u drugom tromesečju, da bi se opet pojavile pred kraj trudnoće.