Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

17. nedelja trudnoće

Mrežnica je postala osetljiva na svetlo i moje oči sada su usmerene ravno napred, ali su još uvek čvrsto zatvorene.

17. nedelja trudnoće

Velika sam kao kruška

U 17. nedelje trudnoće, odnosno 15. nedelje od začeća, od trtice do vrha glave dugačka sam oko 14 centimetara i teška oko 150 grama. Velika sam otprilike kao kruška. Posteljica je podjednako velika kao ja i osigurava mi vitamine, minerale, belančevine, masti i kiseonik, a istovremeno odvodi od mene otpadne materije i ugljen-dioksid. Pupčana vrpca, kojom sam povezana sa posteljicom, takođe je duža i čvršća nego pre.

Sada nakupljam masne naslage

Moje ruke, noge i trup toliko su narasli da polako postaju proporcionalni glavi. Pod kožom mi se nakupljaju masne naslage, koje će kada se rodim činiti čak dve trećine moje težine na rođenju. Paralelno s masnim tkivom, ovih dana razvijaju mi se i znojne žlezde.

Mrežnica je postala osetljiva na svetlo i moje oči sada su usmerene ravno napred, ali su još uvek čvrsto zatvorene.

Trudnički problemi sa vidom

Među mnogim promenama koje doživljavaš u trudnoći, moglo bi te iznenaditi i slabljenje vida. To najverovatnije ipak nije razlog za uzbunu, jer višak tečnosti koji tvoje telo sada zadržava može prouzrokovati i određene promene u oku ili ti zamutiti vid, koji bi se trebalo spontano popraviti u toku nekoliko meseci nakon mog rođenja.

Ipak svom lekaru spomeni ove probleme, jer bi se moglo raditi i o simptomima trudničkog dijabetesa ili povišenog pritiska.

Nezavisno od toga, mogla bi primetiti da ti se oči isušuju više nego inače. S time ti mogu pomoći takozvane veštačke suze – kapi za oči koje možeš nabaviti u svakoj apoteci. Ako nosiš sočiva i suvoća oka ti stvara nelagodnost, probaj ih nositi kraće ili ih sasvim zameni naočarima.