Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

19. nedelja trudnoće

U 19. nedelji trudnoće teška sam oko 250 grama i od trtice do vrha glave dugačka oko 16 centimetara. Velika sam otprilike kao mango.

19. nedelja trudnoće

Dečak ili devojčica?


Draga mama, ako sam devojčica, moji genitalni organi sada su već oblikovani, a ako sam dečak, na ultrazvuku bi čak mogla i da vidiš genitalije. U 19. nedelji trudnoće teška sam oko 250 grama i od trtice do vrha glave dugačka oko 16 centimetara. Velika sam otprilike kao mango.

Ruke i noge su mi sada proporcionalno velike u odnosu na ostatak tela. Na koži mi se stvara gusta bela sluzava materija, slična siru, koja se naziva vernix caseosa. Ta materija, s čijim ću se ostacima i roditi, sada štiti moju kožu od amnionske tečnosti u koju sam uronjena. I na mojim nervima stvara se zaštitni sloj, mijelin, koji omogućuje brzi protok nervnih impulsa.

Znakovi trudnoće na maminoj koži

Gledajući se u ogledalo, mogla bi na svojoj koži primetiti i neke neočekivane simptome trudnoće, kao što je takozvana "trudnička maska", odnosno kloazma. Reč je o tamnim mrljama na čelu, nosu, oko očiju i na obrazima, kojima su sklonije žene tamne kose i svetle kože.

Kako bi, barem delimično, sprečila pojavu "trudničke maske" u sunčanim razdobljima nosi šešir sa širokim obodom i maži se kremama s visokim zaštitnim faktorom.

Osim lica, mogle bi ti potamneti i bradavice, pege, ožiljci, područje ispod pazuha, unutrašnja strana bedara. Mnogim trudnicama pojavi se i takozvana "tamna linija" na trbuhu, od pupka do pubične kosti.

Tamnjenje kože, na licu ili na telu, javlja se kod čak 90 posto trudnica, a posledica je pojačanog lučenja estrogena, zbog kojeg bi ti i dlanovi mogli biti crveniji nego inače.

U većini slučajeva, tamna će koža izblediti nekoliko meseci nakon porođaja, iako najverovatnije ne u potpunosti. Nakon trudnoće mogle bi ti na telu ostati i malene izrasline na koži ili bradavice.