Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

36. nedelja trudnoće

Mama, možda ugledaš odraz mog stopala na stomaku.

36. nedelja trudnoće

Draga mama, vrlo je verovatno da ćeš u ovom razdoblju moći dodirnuti moju ruku ili nogu. Doduše, ne baš stvarno, već preko kože svog stomaka. Budući da mi u tvom stomaku postaje sve tesnije, ja se manje migoljim, ali su zato moji pokreti jači i definisaniji. Stoga ćeš moći videti moje lakat ili petu koji se pojavljuju ispod kože.

U 36. nedelji trudnoće beba težim oko 2700 grama, a dugačka sam oko 47.5 centimetara. I dalje ubrzano dobijam na težini i nastavljam da 'skupljam' masne naslage koje će mi pomoći da se zagrejem i regulišem telesnu temperaturu nakon rođenja. S tela su mi već otpale dlačice, koje su mi pokrivale telo, a gubi se i verniks – voštana materija koja mi pokriva i štiti kožu tokom devet meseci boravka u tvom stomaku. Ja sve te materije gutam, kao i drugi sekret, a to će sve biti sadržaj moje prve kake – mekonija. U 36. nedelji razvijeni su mi i mišići za sisanje i ja samo čekam prvi dan hranjenja. Budi spremna - nakon napornog porođaja, biću jako gladna!

Spuštam se u karlicu

Većina beba u 36. nedelji okrenuta je glavom prema dole. Ako je beba okrenuta na zadnjicu, moguće je da lekar pokuša izmanipulisati njeno okretanje u položaj za porođaj. Budući da ti zauzimam sve više prostora, možda se nećeš baš najbolje osećati nakon jela. Pokušaj jesti manje i češće.

S druge strane, više nećeš imati problema sa gorušicom jer se otprilike u 36. nedelji spuštam niže u karlicu. Kada 'padnem', smanjiće se pritisak na tvoj grudni koš i stomak, ali osetićeš veći pritisak na bešici pa ćeš verovatno češće mokriti. Ako sam smeštena dosta nisko, verovatno ćeš osećati nelagodni pritisak na donji stomak.

Pripazi na razmak između kontrakcija

U ovom periodu verovatno ćeš češće osećati Braxton-Hicksove kontrakcije. Sa svojim lekarom razgovaraj o svim simptomima koji prethode porođaju kako bi izbegla bespotrebni i prevremeni odlazak u bolnicu.

Kako razlikovati prave od lažnih trudova?

Budućim mamama je ponekad teško razlikovati pravilne od lažnih (neučinkovitih) kontrakcija. Od pomoći tada može biti poznavanje nekih karakteristika lažnih trudova. Tako se najčešće ove kontrakcije smiruju ukoliko se trudnica počne kretati, dok kod pravih kontrakcija ništa neće pomoći u pokušaju smirivanja grčenja i bolova.

Ako su ti kontrakcije redovne, njihov intenzitet se pojačava, a pojavljuju se svakih četiri do pet minuta, traju po minut i tako jedan do dva sata, nazovi lekara. Ako, pak, osetiš lagano, bezbolno curenje tečnosti, moguće je da ti je pukao vodenjak. U tom slučaju, odmah kreni u bolnicu čak i ako nemaš kontrakcije jer ću se ja roditi u narednih 12 do 24 sata.

Bilo bi dobro i da izbegavaš putovanja poslednjih nedelja trudnoće jer porođaj može krenuti svakoga trenutka.