Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

21. nedelja trudnoće

Uskoro ćeš se osećati kao da sam počela trenirati borilačke veštine jer će se početni osećaj 'leptirića u stomaku' pretvoriti u prave udarce.

21. nedelja trudnoće

Mama, pokaži stomak i uživaj u svom zaobljenom telu

Draga mama, imam lepe vesti! Sada, kada si prošla više od polovine trudnoće, vrlo je verovatno da ćeš se potpuno opustiti i osećati se ugodno. Ovaj period najlepši je deo trudnoće – više nisi toliko umorna, nemaš mučnine, a i posete WC-u više nisu toliko česte. Ponosno izbaci stomak i uživaj u svom telu – sve do trećeg tromesečja koje donosi nove tegobe.

U 21. nedelji teška sam oko 350 grama, a dugačka oko 26 centimetara – poput veće šargarepe. Uskoro ćeš se osećati kao da sam počela trenirati borilačke veštine jer će se početni osećaj 'leptirića u stomaku' pretvoriti u prave udarce. Tako ćeš tačno znati kada sam aktivna, odnosno upoznati se sa mojim dnevnim ritmom.

Sisam prst i milujem lice

Moj probavni sistem sada je razvijen dovoljno da može da apsorbuje vodu iz amnionske tečnosti koju gutam. U ranijoj fazi razvoja amnionsku tečnost stvara posteljica, a tu proizvodnju preuzimaju bubrezi kada počnu da funkcionišu. Iako moji bubrezi uklanjaju neke otpadne materije iz moje krvi i stvaraju urin, u amnionskoj tečnosti nema ga puno. Većina otpadnih materija preko posteljice ulazi u tvoj krvotok i potom se filtrira u bubrezima. Čula mi se svakodnevno razvijaju pa se tako formiraju papile, a razvoj mozga i nervnih završetaka toliko je uznapredovao da sam u mogućnosti da osetim dodir. Na ultrazvuku možda ugledaš mene kako sisam prst ili milujem lice.

Kako trudnoća napreduje, pritisak na vene postaje sve jači zbog čega se one mogu 'opustiti'. Proširene vene možeš sprečiti svakodnevnim vežbanjem, spavanjem na levom boku i što češćim odmaranjem i to tako da su ti noge u povišenom položaju.