Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

31. nedelja trudnoće

U ovoj fazi razvoja pojaviće mi se boja očiju, no ona neće biti vidljiva još šest do devet meseci nakon porođaja jer pigmentacija oka treba biti izložena svetlu kako bi se u celosti formirala.

31. nedelja trudnoće

Besane noći zbog mojih akrobacija u stomaku

Jesi li već doživela da noću ne možeš da spavaš od silnih akrobacija koje izvodim u stomaku? Iako si zbog toga možda neispavana, gledaj na to s vedrije strane – to je znak da sam aktivna i da je sa mnom sve u redu.

U 31. nedelji dugačka sam otprilike kao jedan praziluk – oko 40 centimetara, a moja težina iznosi otprilike 1500 grama – kao manja lubenica. U ovome razdoblju moj rast će usporiti, međutim nastaviću da se gojim, odnosno da nakupljam masne naslage.

Pojavljuje mi se boja očiju

U ovoj fazi razvoja pojaviće mi se boja očiju, no ona neće biti vidljiva još šest do devet meseci nakon porođaja jer pigmentacija oka treba biti izložena svetlu kako bi se u celosti formirala. Tamnoputa deca obično imaju tamnosmeđe ili smeđe oči koje se razvijaju u smeđe ili crne nakon šest meseci ili godinu dana. Neka deca rađaju se tamnoplavih očiju, ali njihova prava boja neće se pojaviti još mesecima. Bebine zenice se u stomaku šire što je reakcija na crvenkasto svetlo koje prolazi kroz matericu. Kapci su mi otvoreni kada sam budna, a zatvoreni kada spavam.

Bezopasne Braxton-Hicksove kontrakcije

Osećaš li povremeno zatezanje stomaka? Verovatno se radi o Braxton-Hicksovim kontrakcijama koje se javljaju u drugoj polovini trudnoće. Te su kontrakcije retke, neredovne i bezbolne, a traju oko 30 sekundi. Ako, pak, osetiš da su te kontrakcije dosta česte, to može biti znak prevremenog porođaja čak i ako su bezbolne. Odmah nazovi lekara ako imaš više od četiri kontrakcije u jednom satu ili neke druge znakove prevremenog porođaja.