Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

29. nedelja trudnoće

Sada počinjem da izgrađujem svoju ličnost i možeš me bolje upoznati obraćajući pažnju na to kako reagujem na različite zvukove, namirnice, svetlo, tamu

29. nedelja trudnoće

Prikupi što više informacija o porođaju

Nemoj se iznenaditi ako osetiš snažan udarac od mene – ja sam sada sve snažnija beba i sve se više okrećem u skučenom prostoru tvog stomaka. Nastavljam da se gojim i do kraja ovog tromesečja dobijaću više od 200 grama nedeljno. I moj mozak nastavlja da raste i to tolikom brzinom da su mekane kosti lobanje pritisnute prema vani, a glava je sada proporcionalna ostatku tela. Mozak izgleda sve smežuranije pa postaje sve brži i snažniji stvarajući vezu između nervnih ćelija, a sada on kontroliše moje disanje i temperaturu tela. Sada počinjem da izgrađujem svoju ličnost i možeš me bolje upoznati obraćajući pažnju na to kako reagujem na različite zvukove, namirnice, svetlo, tamu..

U 29. nedelji težim otprilike oko 1200 grama, a dugačka sam oko 39 centimetara.

Možeš početi da pratiš moju aktivnost

Draga mama, tvoj stomak postaje sve veći i pritiska rebra i dijafragmu pa ćeš zbog toga sve češće ostajati bez daha. U ovom periodu trudnoće mogu ti se ponovo vratiti neki simptomi koje si imala na samom početku – gorušica i zatvor. Naime, hormoni otpuštaju mišićno tkivo po celom telu uključujući i probavni trakt i zbog toga se usporava probava, a spora probava može uzrokovati gorušicu i zatvor. Sve veća materica može uzrokovati i pojavu hemoroida. Kako bi ih sprečila, pij puno vode i jedi hranu bogatu dijetalnim vlaknima i izbegavaj dugo sedenje. Ukoliko se javi krvarenje, obrati se lekaru.

Budući da sam ja sada sve aktivnija, lekar bi te mogao uputiti da svakoga dana brojiš udarce, odnosno da pratiš moju aktivnost. Nemoj se iznenaditi ako ti iz grudi počne curiti žućkasta tečnost – radi se o kolostrumu, mojoj prvoj hrani.

Uključi batu ili seku u aktivnosti vezane za mene

Iako je do porođaja ostalo više od dva meseca, ovo je dobro vreme da se informišeš o tome šta će se na porođaju sve događati. Što više informacija o porođaju imaš, osećaćeš se da imaš veću kontrolu kada on jednom počne. Ne zaboravi da je znanje moć. Ako će tata prisustvovati porođaju, možeš i njega uključiti u istraživanje kako se ne bi iznenadio kada jednom uđe s tobom u porodilište.

Ako već imam batu ili seku, pokušaj da ih što više uključiš u svoje aktivnosti vezane za mene. Recimo, neka ti pomogne kod sastavljanja spiska šta sve treba uraditi, a možeš ga obvezati da bude zadužen da precrta na listi sve stvari koje ste obavili.