Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

33. nedelja trudnoće

U 33. nedelji težim oko 1900 grama, a dugačka sam otprilike 43 centimetara – odnosno veličine sam ananasa.

33. nedelja trudnoće

Udarci u rebra pretvaraju se u kotrljanje

Draga mama, možeš odahnuti – više nemam toliko prostora u stomaku pa će moji pokreti više ličiti na kotrljanje, nego na udarce, tako da ćeš od sada biti pošteđena onih snažnih udaraca u rebra! Možda ćeš primetiti i da ono što radiš – kada i koliko jedeš, u kojem si položaju i kojim si zvukovima izložena, utiče na nivo moje aktivnosti.

U 33. nedelji težim oko 1900 grama, a dugačka sam otprilike 43 centimetara – odnosno veličine sam ananasa. Lanugo, sitne dlačice koje me prekrivaju i greju me tokom razvoja u materici, polako počinju da nestaju, ali ih još uvek imam na ramenima i leđima.

Problemi sa sedenjem i spavanjem

Amnionska tečnost je na svom najvišem nivou u ovoj fazi i na tom će nivou ostati do rođenja. U ovoj nedelji ubrzan rast mozga povećava moju glavu za oko 9.5 milimetara. Kosti lobanje mi nisu još spojene, a to će mi olakšati prolazak kroz porođajni kanal. Te kosti ne srastaju još neko vreme nakon rođenja kako bi se mozak mogao razvijati i rasti.

U ovom trenutku, kada ispunjavam ceo tvoj stomak, menja se dosta stvari u tvom telu, kao i doživljaj tela. Pronalaženje pozicije za sedenje, a naročito za spavanje postaje sve veći izazov. Sada si već prava "okruglica".

Prati moje pokrete

Svakog dana odvoj vremena kako bi se odmorila i kako bi osetila moje pokrete. I lekari obično preporučuju da nakon 28. nedelje trudnoće jednom do dva puta dnevno odvojiš vremena za praćenje moje aktivnosti. O tome koliko pokreta bi trebalo osetiti tokom dana, raspitaj se kod svog lekara. No, svakako imaj na umu da svako dete ima svoj raspored i plan aktivnosti. To znači da, ako ti lekar kaže da bi trebalo da osetiš pet pokreta u sat vremena, nemoj očekivati da će baš svaki sat i svaki dan biti tako. Dokle god ne primećuješ neke veće promene u aktivnosti kod mene, znači da je sve u redu.