Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

1. nedelja trudnoće

Draga buduća mama, vreme je da se pripremiš za najvažnije životno razdoblje.

1. nedelja trudnoće

Draga buduća mama, nisi još trudna, ali je vreme za pripremu

Budući da je gotovo nemoguće utvrditi tačan trenutak začeća, 40. nedelja trudnoće zapravo se broji od prvog dana poslednje menstruacije. Na taj se način određuje i datum mog dolaska, tzv. termin porođaja, s tim da se računa na moguće odstupanje od dve nedelje pre ili posle termina, koje se još uvek smatra normalnim.

Do začeća će doći u vreme ovulacije, oko dve nedelje od početka poslednje menstruacije, a sa sigurnošću ćeš znati da si ostala u drugom stanju tek nakon izostanka sledeće.  Prema ovakvom načinu računanja, već četvrta ili peta nedelja kako ja postojim.

Draga buduća mama, ukoliko planiraš trudnoću, ovo je pravo vreme da počneš da se pripremaš za to novo, važno životno razdoblje. Ako već nisi otpočela sa pripremama, sada je vreme da počneš više da brineš o svom zdravlju. Zdravije se hrani, razmisli o uzimanju folne kiseline i drugih dodataka ishrani za trudnice i svakako izbaci iz svog života alkohol, cigarete i sve što bi moglo da mi šteti dok budem u tvom stomaku. Ako uzimaš neke lekove, proveri jesu li sigurni tokom trudnoće.