Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

2. nedelja trudnoće

Da bi uopšte došlo do oplodnje, mora se poklopiti puno stvari, a najvažniji je odabir pravog trenutka

2. nedelja trudnoće

Počinju plodni dani!

Do kraja druge nedelje, prema službenom računanju, još uvek nisi stvarno trudna, međutim sada bi trebalo doći do ovulacije, kada ja imam veliku šansu da se nastanim u tvom stomaku. U to vreme već možeš osetiti neke promene u tvom telu, a mogao bi da se javii i lagani bol u donjem delu stomaka.

Sada ću ti objasniti kako se odvija čitav proces mog dolaska: tvoji jajnici ispuštaju zrelu jajnu ćeliju u jajovod. Tu će biti oplođena, ukoliko jedan od oko 250 miliona tatinih spermatozoida uspe da pređe put dug 10 sati i da se spoji sa tvojom jajnom ćelijom.

Ukoliko su jajnici izbacili, a spermatozoidi oplodili više od jedne jajne ćelije, može se desiti da ću se već u stomaku družiti sa batom ili sekom, odnosno da ću imati blizanca. Ako se pak jedna oplođena jajna ćelija prilikom deobe podeli u dve odvojene celine,imaću identičnog blizanca.

Ključan je odabir pravog trenutka

Da bi uopšte došlo do oplodnje, mora se poklopiti puno stvari, a najvažniji je odabir pravog trenutka. Životni vek jajne ćelije je oko 24 sata od trenutka ovulacije, a spermatozoida oko 72 sata od ejakulacije. Dan ili dva pre i opet na sam dan očekivane ovulacije bi bilo idealno da se spoje jajna ćelija i spermatozoid i moj dolazak je onda skoro, pa zagarantovan.

Nakon uspešne oplodnje, tokom sledećih 10 do 30 sati mešaju se ćelijska jezgra spermatozoida i jajašca, odnosno genetski materijal mojih budućih roditelja. Mama, tvoja oplođena jajna ćelija se sada zove zigota i ima ukupno 46 hromozoma: 23 od tebe i 23 od tate. Na taj su način već sada definisane mnoge moje buduće osobine, kao i moj pol: ako je tatin spermatozoid doneo Y hromozom, biću dečak, a ako je doneo X hromozom, biću devojčica.