Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

38. nedelja trudnoća

Uskoro ćeš me primiti u ruke i poželeti mi dobrodošlicu na ovaj svet. Do tog trenutka, ja još uživam u udobnosti tvog stomaka.

38. nedelja trudnoća

Polako dolazi i taj dan: u svakom trenutku budi spremna za porođaj

Draga mama, čestitam! 'Dogurali' smo do kraja trudnoće! Za sve bebe rođene između 38. i 42. nedelje smatra se da su rođene u terminu, a 40 nedelja trudnoće, odnosno tačan datum termina zapravo je samo jedna tačka u tom razdoblju. Uskoro ćeš me primiti u ruke i poželeti mi dobrodošlicu na ovaj svet. Do tog trenutka, ja još uživam u udobnosti tvog stomaka. Svi moji telesni sistemi su se razvili, a moj mozak zadužen za poslove poput disanja, regulisanja probave i cirkulacije, radi sve bolje svakim danom. Posteljica sada počinje da stari i njena uloga podrške se primiče kraju. Ona postaje manje učinkovita u osiguravanju hranjivih materija i mogu se početi pokazivati ugrušci krvi i stvrdnute mrlje.

U 38. nedelji težim otprilike 3100 grama, a dugačka sam oko 49.5 centimetara. Imam čvrst stisak, a to ćeš uskoro moći i da osetiš!

Odmor pre napornog 'posla'

Iako sada već sigurno s nestrpljenjem očekuješ trenutak kada ću doći na svet, iskoristi ove poslednje dane da se odmoriš. Dremaj, čitaj i provodi što više vremena sa tatom i drugim tebi dragim osobama.

Ako su ti noge, a naročito gležnjevi otečeni, to je sasvim uobičajeno za ovaj stadijum trudnoće. Međutim, ako primetiš preterano ili iznenadno oticanje stopala, ruku, lica ili su ti oči otečene, a težina ti se počela naglo povećavati, hitno se obrati lekaru. To mogu biti znakovi vrlo ozbiljnog stanja preeklampsije čiji su simptomi još zamagljen vid, osetljivost na svetlo ili privremeni gubitak vida.

Budi spremna da ti vodenjak može puknuti svakog trenutka, međutim zaboravi na scene iz filmova da će voda odjednom početi šikljati po podu – vodenjak najčešće lagano curi.

Pravi trudovi počinju u krstima

Neke žene pre početka porođaja mogu osetiti iznenadnu navalu energije koja se pokazuje u nekontrolisanoj potrebi za čišćenjem, a ta se pojava naziva i gnežđenje jer se smatra da žena priprema i uređuje 'gnezdo' za novog člana porodice. To se obično događa nekoliko dana pre porođaja. Iako je pranje prozora idealan način da 'ubiješ' vreme dok čekaš da porođaj konačno počne, pripazi i nemoj se previše umarati. Čuvaj energiju za porođaj! Biće ti itekako potrebna.

Lagane kontrakcije sada verovatno osećaš svakodnevno, međutim, ako osećaš grčeve samo u prednjem delu stomaka, radi se o lažnim trudovima. Pravi trudovi počinju na krstima i šire se prema napred.

Ako već imam batu ili seku, sada je pravo vreme da im objasniš kako ćeš uskoro krenuti u bolnicu odakle ćeš se vratiti sa mnom. Kako bi im vreme dok mi ne stignemo kući učinila što zabavnijim, pokušaj organizovati da ih tata ili rodbina odvedu u zoološki vrt ili na predstavu u pozorište.