Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

11. nedelja trudnoće

Kako se približava kraj prvog tromesečja, ublažava se većina neugodnih ranih simptoma trudnoće.

11. nedelja trudnoće

Vežbam gutanje i disanje

Draga mama, u 11. nedelji velika sam kao prokelj, odnosno od glave do stražnjice dugačka oko pet centimetara i teška oko osam grama. Glava mi je još uvek neproporcionalno velika u odnosu na telo, no to će se u sledećem razdoblju brzo menjati.

Ispod još uvek spojenih očnih kapaka počinju da mi se razvijaju zenice, a duboko u desnima nastaju pupoljci 20 mlečnih zuba. Ja već gutam, ali i udišem i izdišem male količine plodove vode, što pomaže razvoju mojih pluća. Na jeziku se stvaraju pupoljci za ukus, i moje telo postaje osetljivo na dodir. Usled formiranja dijafragme, može se desiti da počnem da štucam. Ti to zasad ne možeš primetiti, ali u kasnijim fazama trudnoće moje štucanje moći ćeš da prepoznaš kao blago, ritmički ujednačeno lupkanje.

Moji sve složeniji i slobodniji pokreti, koji zbog dovoljno prostora u materici sada podsećaju na podvodni balet, takođe izmiču tvojoj svesti. Počećeš da ih osećaš tek oko 4. meseca trudnoće.

Umesto mučnine, gorušica

Kako se približava kraj prvog tromesečja, ublažava se većina neugodnih ranih simptoma trudnoće. Do sada si verovatno dobila barem jedan kilogram, no ako zbog mučnina nisi imala apetita i još nisi počela da dobijaš na težini, ne brini. Apetit će ti se uskoro vratiti i brzo ćeš to nadoknaditi. Ne zaboravi pritom da biraš što prirodniju i zdraviju hranu.

Nove nuspojave trudnoće povezane s probavom koje bi sada mogla iskusiti su zatvor i gorušica. I jedno i drugo javljaju se usled burnih hormonalnih promena. Prilagodi prehranu i navike kako bi ih sprečila ili barem ublažila, a uz to se uvek možeš tešiti mišlju da sve te neugodnosti ipak služe većoj svrsi.