Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

35. nedelja trudnoće

Zadnjih nedelja trudnoće možda ćeš se osećati bezvoljno, patiti od nesanice ili pak od manjka apetita. Poveri se svom lekaru – verovatno se radi o takozvanom "baby blues"-u

35. nedelja trudnoće

Ja sam razvijena i spremna da se upoznamo

Do 35. nedelje trudnoće moj fizički razvoj je gotov i sledećih nekoliko nedelja samo ću se gojiti. Devedeset i devet posto dece rođene u ovoj nedelji preživljava bez ikakvih poteškoća jer nam je tada centralni nervni sistem sazreo, probavni je sistem gotovo kompletno razvijen, pluća su nam obično u celosti sazrela, a respiratorni problemi su manje verovatni ako se dete prerano rodi u ovom stadijumu.

U 35. nedelji trudnoće dugačka sam oko 47 centimetara, a težim oko 2400 grama. Draga mama, tvoj stomak sada doseže skroz do rebara. Kada bi mogla zaviriti u tvoj stomak, videla bi da ja zauzimam gotovo ceo prostor, moje ruke i noge su punačke, a plodove vode ima malo.

Mama, osećaš se bezvoljno? Možda je reč o 'baby blues'-u

Tvoje grudi su spremne za 'proizvodnju' mleka još od petog ili šestog meseca trudnoće, a žućkasta tečnost iz tvojih grudi zove se kolostrum. Radi se o 'prvom mleku' koje je savršena hrana za mene tokom prva dva do tri dana. Kolostrum je bogat proteinima, vitaminima A i E, karotenom, mlečnim šećerom, a izuzetno važan sastojak su imunoglobulini, leukociti i antitela protiv virusa i bakterija koji me štite od infekcija.

Zadnjih nedelja trudnoće možda ćeš se osećati bezvoljno, patiti od nesanice ili pak od manjka apetita. Poveri se svom lekaru – verovatno se radi o takozvanom "baby blues"-u. Oko 10 posto trudnica pati od lošeg raspoloženja koje se kasnije može razviti u postporođajnu depresiju. Nemoj se previše zabrinjavati zbog toga – yoga, meditacija ili neke druge tehnike opuštanja mogu ti pomoći da ga se rešiš.

Napravi plan za porođaj

Ovo je dobro vreme za pripremu porođajnog plana. Moj dolazak na svet izuzetno je značajan događaj u tvom životu pa bi bilo dobro da se za njega i pripremiš. Razmisli o tome koga želiš na porođaju, kako želiš da se porodiš i želiš li primiti lekove protiv bolova. Iako ne možeš tačno predvideti šta će se na porođaju događati i postoji velika verovatnost da se neće sve odvijati onako kako si zamislila, dobro je da se edukuješ i da tačno znaš šta želiš, a na šta nipošto ne želiš pristati.

Možeš sastaviti i spisak prijatelja i rodbine i listu predati tati kako bi tačno znao koga treba obavestiti o velikom događaju. Velika je verovatnost da će zbog velikog uzbuđenja tata zaboraviti da obavesti nekog tebi bliskog pa će mu lista biti dobar podsetnik.